Cara Nak Buat Doh Donut

Akhir sekali apabila sudah perang baru balikkan sebelahnya. Doh dah siap sebab nak cepat tak adalah.


Resepi Sedap On Instagram Nak Lagi Resepi Follow Je Bawangchannel Resepi Donut Big Apple Bahan Bahan 1 2 Cawan Air Suam 2 Su Resep Gula Instagram

Cara buat donut sedap gebu dan lembut.

. Adunan 500gm tepung gandum atau tepung roti 1 sudu besar yis 100 gm planta boleh je nak pakai puteri ke atau apa-apa jenama lain 1 sudu kecil garam telur 2 biji dan air sejuk 200gm. Sebab tu kena tahu cara pengendalian doh supaya donut tak jadi keras. Lagi lama uli lagi cantik dan lembut donut.

Masukkan bahan A tadi sedikit demi sedikit. Terima kasih Suhasnida Ismail untuk perkongsian tips Nak Buat Donut Gebu ini. Selepas itu tekan-tekan doh dan buat lubang di tengah-tengah.

Apabila sudah siap uli bulatkan doh siap-siap anggaran dalam 30 g. Salah satu kuih tradisional kegemaran ramai. Semasa nak menggoreng pastikan api betul-betul panas dan perlahan.

Rehatkan doh sekejap bagi kembang sekitar 15-20 minit. Bila doh dah kembang tumbuk manja. Walaupun nampak mudah sebenarnya ada beberapa masalah yang biasa dihadapi masa nak membuat donut.

So jom tengok step dia. Sesuai untuk orang bekerja yang always on the go sampai tak ada masa. Takde video tutorial tau.

Kalau nak buat donut ni selalu takut-takut je kan sebab kalau salah bahan dan cara ulinya ada risiko donut keras dan tak naik gebu dan cantik. 2 sudu makan marjerin kalau tak ada Shortening boleh guna 3 sudu makan marjerincairkan dan biar sejuk 2-3 sudu makan susu tepung Nespray. Kemudian ambil sedikit doh dan bulatkan.

Cara buat karipap frozen boleh simpan untuk makan sendiri atau jual cara buat karipap. UN buat doh dalam mixer jadi campak je semuanya dan biar mixer pukul doh dalam kelajuan tinggi selama 15 minit. Uli sehingga doh tak melakat pada jari.

Biarkan doh rehat sekejap dan sedia. Rasanya boleh je paham. Pertama sekali doh donat kena pastikan di uli dengan ais sejuk cold water ais batu jika dengan menggunakan bread maker atau mixer industri supaya dapat mengekalkan doh supaya sejuk sehingga proses rounding selesai.

Bahan-Bahan Buat Donat. 4 cawan tepung gandum ayak Empunya resipi guna 2 cawan tepung gandum 2 cawan tepung high protein tepung roti. Doh mengembang tekan sikit dan lebuk lubang menggunakan nozel saiz paling kecil.

12 sudu teh garam halus. 2 sudu makan shortening. Yang dah memang teror buat tu jangan kecam ye.

Kalau tak guna kertas tabur tepung pada bahagian bawah. Sediakan satu besen dan masukkan semua bahan kering dulu iaitu semua jenis. Sebab dan snap step dia je la.

Asal keluar angin tu. Terutamanya bagi yang first timer kadang-kadang ada yang menyerap banyak minyak mengecut selepas digoreng dan mungkin problem yang paling selalu berlaku ialah donut menjadi keras selepas ianya sejuk. Baca Lagi Di Sini.

Kita nak tolong kengkawan yang baru nak. Dah alang-alang ada cara buat donut frozen yang ditunjukkan oleh Syarifah Zainab Al Yahya ni bolehlah buat donut sekali banyak. Timbangkan doh jika nak bentuk sama.

Admin tak sabar nak cuba resepi yang mudah dan sedap ini. Donut ni yang buatkan sedap ialah teksturnya yang lembut dan gebu. Satukan semua bahan A.

Alaa yang maca selalu orang jual tu. Lapik dengan kertas supaya doh tak melekat. Perap lagi untuk 20 minit.

Gaul sehingga menajdi serbuk roti. Jangan korang pulak kuar angin lain doh kang. Cerita pasal buat donut ni kita tunjuk la step dia ye sesikit.

Kalau adunan keras tambah air sikit-sikit. Paling penting dijamin jadi donut naik elok dah sejuk pun tetap lembut. Apa kata jom belajar cara buat donut frozen.

Mudah nak buat tak perlu rehatkan doh boleh terus goreng. So harini kita buat dengan niat nak bagi rasa la. Larutkan semua bahan A biarkan selama 15 minit.

Kemudian perap doh dalam 30 minit. Tutup adunan dengan kain dan perap selama 30 minit. Gadis Ini Kongsi Resipi Tip Buat Donut Pandan Wangi Gebu Yang Dibuat Niaga.

Agak-agak doh dah kembang tumbuk-tumbuk kasi keluar angin sekejap picit-picit halus pun bisaa. Nanti perlu dimasukkan sikit-sikit untuk jadikan doh Shortening 40 gram. Setelah percubaan demi percubaan.

Mak-mak yang selalu buat donut tak jadi tu boleh cuba resipi ni. Sebab senang je pun cara dia. Mana yang nak buat berniaga tu pun boleh ikut resepi ni.


Pin By Emilda Flora On Pastry Collections Ide Makanan Makanan Makanan Manis


Pin By Orkedlah Saje On Resepi Kuih Cooking Recipes Recipes Foodstuff


Ini Resepi Donut Gebu Hanya Dalam 30 Minit Sahaja Resep Makanan Donat


Pin On Donut

Post a Comment

0 Comments

Ad Code